El renaixement de l’activisme àrab

by marti

És el titular d’aquest interessant article d’opinió a Al Jazeera, que comenta com la corrupció, el nepotisme i la ineficència han fet que a molts països àrabs shagi agreujat l’impacte de les polítiques neoliberals promogudes pel Fons Monetari Internacional: privatitzacions, mesures d’austeritat i altres retallades que, malauradament, aquí coneixem molt bé.

Però el cas és que Mohamed Bou’aziz, un jove llicenciat en informàtica de 26 anys, a l’atur des de que va acabar la carrera i obligat a la venda ambulant, va ser atacat per la policia el 17 de desembre. Segons explica El País,

desesperat, es va immolar davant la seu del Govern Civil —ha mort aquest dimecres en un hospital— i el seu gest va provocar una ona expansiva.

Sota una forta censura mediàtica, les revoltes a Tunísia s’han anat repetint, milers advocats s’hi han afegit amb una vaga i les protestes s’han extès inclús a Algèria (notícia també a El País). La cobertura que n’està fent Al Jazeera és molt bona, amb una pàgina especial dedicada al conflicte amb enllaços a totes les notícies, fotos, vídeos i articles d’opinió relacionats, i amb un mapa de Tunísia on es pot “navegar” per les nombroses protestes que s’hi han viscut.

El cas és que aquí no n’ha arribat ressò (o en tot cas jo no n’havia sentit res) fins que el ja famós grup (o pseudònim, o digue’m-ne com volgueu) Anonymous s’ha unit als activistes tunisians, responent a una seva crida d’ajut:

Tornant a l’article d’opinió de Lanis Andoni que mencionava inicialment, i per concloure,

Les ferides de Bou’aziz [encara no havia mort, a causa d'aquestes ferides, a l'hospital] i la mort de Naji no haurien de predre’s en la història com a mers incidents tràgics: si les protestes tunisianes resulten indicar realment el retorn dels moviments socials al món àrab, les seves esperances truncades podrien convertir-se en un clam contra la injustícia.

About these ads