Collusion: qui espia els teus moviments a la xarxa?

by marti

Via OneThingWell, un blog que ja havia comentat aquí alguna vegada i que es dedica a recomanar petits programes que fan justament això —fan una cosa, i la fan bé—, he descobert Collusion, un petit add-on per a Firefox, encara en fase experimental, que et permet veure qui monitoritza els teus moviments per la Web, i mostra en temps real qui rep dades quan visites una certa pàgina. El més interessant, però, és que crea una xarxa on es pot veure clarament que pocs serveis centralitzen la informació: xarxes socials com Facebook, Twitter o Google, i empreses d’anuncis i similars. L’add-on és molt senzill d’instal·lar, i a la seva web inclou també una demostració del seu funcionament.

Per a posar algun exemple, he pres algunes captures de pantalla de mostra després de visitar diverses pàgines des del meu navegador.

La primera mostra el graf que resulta de visitar l’Ara, La Vanguardia, TV3 i el 3cat24. Cada node de la xarxa és una pàgina que ha rebut informació d’alguna d’aquestes visites, i els enllaços relacionen les pàgines visitades amb les pàgines que recullen aquesta informació. Com es pot veure molts d’ells han rebut informació de diverses de les 4 úniques pàgines visitades, de manera que poden establir un perfil força bo de què ha visitat una determinada persona.

Si ara hi afegim, per exemple, una visita a El País, el graf es fa encara més gran.

I si incloem uns quants diaris catalans i espanyols (Ara, Vilaweb, Avui, La Directa, La Vanguardia, El País, El Mundo, Público…) i també algun d’estranger (The Guardian, The New York Times, La Repubblica), el graf es fa immens. Fixeu-vos, a més, que al centre hi ha les pàgines que acumulen més informació (que estan més connectades amb altres pàgines): les xarxes socials i algunes empreses d’anuncis.

Finalment, com es pot veure en l’últim exemple, això no es limita en absolut a mitjans de comunicació. Podeu fer proves amb altres pàgines, per exemple de compra online, o com he fet jo amb pàgines institucionals com la de la Generalitat de Catalunya, del President de Catalunya, del Meteocat i de la UAB.

Fa por, eh?

About these ads