Incendis al País Valencià

by marti

Quin desastre. A l’incendi que es va declarar dijous a la tarda a la Vall d’Aiora se li ha sumat el de divendres a Andilla. Sembla que de moment han cremat ja 50.000 hectàrees, i els focs segueixen sense estar controlats. El foc ha arribat també a l’abocador de Dosaigües, ha obligat a tancar la central elèctrica de Cortes i ha arribat molt a prop de la central nuclear de Cofrents, que ha hagut d’encendre generadors dièsel per contrarestar la inestabilitat del subministrament elèctric.

El cel a València tenia ahir aquesta pinta, amb un sol groguenc pràcticament tapat pel fum. Tot el dia va estar caient cendra. A la tarda, pujant cap als Serrans, vam veure les immenses columnes de fum que quedaven darrere Villar, cap a la Serra de la Calderona. A l’altra banda, més lluny, també es veien les del primer foc. Tot avui, avions i helicòpters sobrevolen la comarca. I és que el desastre és enorme: foc i fum es veuen clarament en les imatges de satèl·lit.

Al fort vent de ponent i la sequera de la zona, se li ha d’afegir la forta retallada en el pressupost invertit en prevenció d’incendis (una retallada del 75% entre 2008 i 2011). Com explica Full Quatre, “el 2010, la Conselleria de Medi Ambient que dirigia Juan Cotino es va desfer del lloguer dels cotxes de Vaersa per comprar 115 vehicles per valor de 2.319.000 euros, cosa que va significar l’acomiadament de treballadors per aquest mateix valor”. No és l’únic despropòsit: diners destinats als bombers van anar a parar a pagar la visita del Papa a València. Tothom sap que els incendis s’apaguen d’hivern. Com acaba dient la notícia de Full Quatre,

L’incendi que a hores d’ara encara assola i redueix a meres cendres el nostre país és sens dubte una tragèdia fortuïta, un accident desafortunat no provocat per l’Administració, però les polítiques aplicades pel govern valencià durant aquests anys amb total despreocupació pel medi ambient són un més dels factors que contribueixen a atiar les flames.

About these ads