Eleccions austríaques

by marti

Les eleccions austríaques d’aquest darrer cap de setmana han passat força més desapercebudes que les de la veïna Alemanya. El resum és que la Große Koalition, o gran coalició, seguirà governant el país amb tota probabilitat. Große Koalition és el terme que s’utilitza per denominar el govern de coalició de socialdemòcrates (SPÖ, el Partit Socialista Austríac) i conservadors (ÖVP, el Partit Popular Austríac), tot i que de große cada vegada en té menys. Aquesta coalició governa Àustria des del 2007, però els grans casos de corrupció (sí, a Àustria també hi ha molta corrupció) n’han fet baixar la popularitat (els dos han perdut un 2,2% absolut, quedant a 29,3% i 26% dels vots), facilitant l’aparició de nous partits com el Team Stronach (5,8%) i a la vegada enfortint el xenòfob FPÖ (21,4%), que queda a un pas dels dos principals. Els verds (Die Grünen), tot i obtenir el seu millor resultat (11,5%), han sabut aprofitar poc aquesta desil·lusió amb els grans partits i s’han quedat com a quarta força.

Si us interessa, us podeu entretenir en aquestes dues pàgines de Der Standard, on es pot veure com s’han desplaçat els votants de cada partit o com es distribueix el vot segons sexe, edat, ocupació i formació acadèmica.

La conclusió doncs és la mateixa que a les passades eleccions alemanyes: la moda europea del “partit únic” socialdemòcrata-conservador seguirà governant el país.

About these ads