Els policies i les càmeres

by marti

Malgrat les reticències inicials, al final s’ha obert un expedient a tres dels policies que van agredir la setmana passada a la noia, el seu company i el fotògraf que en va fer la foto (notícia a l’Ara, Público, El País, El Mundo…). Es veu que les infraccions són “greus”, i poden comportar la suspensió des de 5 dies fins a 3 mesos, si en resulten culpables. Inicialment, el govern no volia iniciar investigacions perquè, en paraules de José Blanco,

Si hi hagués algun fet, que segons el judici del Ministeri de l’Interior no s’ha produït, que signifiqués un excés, s’estudiaria i s’investigaria. Però crec que no estem en el cas.

Hores després, al difondre’s massivament el vídeo i les fotos de l’agressió, i sortir inclús a les portades digitals d’alguns diaris, es van fer enrere i van començar la investigació. Veurem com segueix la investigació i què en resulta (i si s’obra una causa penal, que és el que caldria realment), però si més no és un primer pas. No es poden permetre actuacions com aquesta, que no són en absolut casos aïllats. De fet estan apareixen ja les primeres denúncies, tan de manifestants (com ara la de l’Alejandro López, a qui li van obrir el cap) com de periodistes. I el que és important, també s’està obrir un espai, poc a poc, als informatius. Ahir ho vaig veure, per exemple, a les notícies del 3/24, on van reproduir també el vídeo de la noia.

Certament la policia té pràctiques que ja haurien d’estar superades. Però no és només (que també) un problema de descontrol d’alguns policies. També té una direcció política que decideix, per exemple, acorralar, identificar i retenir durant una hora a un petit grup que tenia intenció de fer-se petons entre persones del mateix sexe al pas del Papamòbil (notícia i nota de premsa), amb l’excusa que no formen part de l’esdeveniment, mentre que permet que participants de les JMJ s’acostin a la Plaça del Sol durant el moment en que la manifestació pro-laïcisme, autoritzada, passava per allà, provocant tensió i enfrontaments.

About these ads