Resultats d’eleccions: l’efecte del llindar

by marti

L’altre dia explicava unes funcions per simular el sistema D’Hondt (el que es fa servir aquí actualment) i el de Saint-Laguë (un de semblant, però que no beneficia els partits majoritaris), i ahir en mostrava la diferència a les eleccions estatals de 2008, les catalanes de 2010 i les valencianes de 2011. Les diferències no eren gaire significatives, més enllà que entrava algun partit minoritari amb algun diputats i que baixaven una mica els principals. A Catalunya, malgrat aquests canvis, la possibilitat de pactes es mantindria igual. Al País Valencià, el PP seguiria amb majoria absoluta i no entraria cap partit nou. A les estatals de 2008 la cosa sí que canviaria una mica més, i el PSOE ja no hagués pogut pactar exclusivament amb CiU o el PNB, però sí amb els dos junts.

Quin seria l’efecte d’eliminar el llindar en els exemples anteriors? A Catalunya, en el cas D’Hondt variaria poc (però entraria Plataforma per Catalunya). Els pactes es podrien mantenir igual. Amb Sainte-Laguë, CiU podria seguir pactant amb el PP, però ja no amb ERC a soles. I entraria Escons en blanc amb un escó. Al País Valencià (on hi ha un llindar més alt, del 5%, i a més és en el conjunt de tot el país, i no per provincia) el PP seguiria mantenint la majoria absoluta, però entraria UPyD i, amb Sainte-Laguë, també els Verds. El cas estatal és potser el més interessant. Amb Sainte-Laguë, el PSOE hagués hagut d’escollir pactar amb tots els nacionalistes de dretes o amb IU i tots els nacionalistes d’esquerres. En canvi, en el cas d’utilitzar D’Hondt, com ara, però sense llindar, no hi hagués hagut cap modificació. Això és així perquè el llindar real el posa la mida de la circumscripció, com comenta en Pere i com veurem a la pròxima entrega d’aquesta sèrie.

Eleccions estatals 2008

Resultats estatals de 2008 segons el sistema D'Hondt (a dalt) i Sainte-Laguë (a baix), circumscripcions provincials i sense llindar.

Eleccions catalanes 2010

Resultats catalans de 2010 segons el sistema D'Hondt (a dalt) i Sainte-Laguë (a baix), circumscripcions provincials i sense llindar.

Eleccions valencianes 2011

Resultats valencians de 2011 segons el sistema D'Hondt (a dalt) i Sainte-Laguë (a baix), circumscripcions provincials i sense llindar.

About these ads